10 års jubileum

2011-2021

I tio år har vi betjänat tusentals floatare här hos oss.

Vi vill tacka alla som har haft en möjlighet att prova och förstå vad floating är och hur det känns. Vilken underbar känsla det är under tiden man ligger i floatingtanken men även hur det påverkar ens liv efter floatingtillfället. De som kommer till oss håller med om att floating är något som ska testas eftersom det är svårt att ens förklara hur det känns.

Karlstad universitet skriver följande:

"STUDIER VISAR ATT FLOATING GER GOD EFFEKT

Forskning om flyttank har pågått  vid Karlstads universitet sen slutet av 1990-talet. Metoden innebär att man ligger på rygg och flyter i en saltvattensfylld tank; vattnet är uppvärmt till hudtemperatur, det är tyst och mörkt inne i tanken - allt detta gör att utifrån kommande intryck minimeras.

Det upplevs som skönt och avslappnande att vila i flyttanken. I olika studier vi gjort genom åren har vi visat på effekter såsom: Minskad kronisk muskelspännnings-smärta, minskad ångest och depression, minskad stress, ökad energi, man blir gladare, får bättre sömnkvalitet samt minskning av konsumtion av alkohol och läkemedel. Metoden ingår också som en metod i Rehabiliteringsrådets slutbetänkande om mulitmodala behandlingsprogram vid strerelaterad ohälsa.

Många beskriver tillståndet i flyttanken som att man hamnar mellan vakenhet och sömn. Man får en mycket djup vila och avslappning. Detta ger kroppen en chans att hitta tillbaka till sin "avslappnings-respons" som vi ofta tappat bort i vårt stressade samhälle. När man slappnar av i flyttanken upplever man ett milt förändrat medvetandetillstånd - "här-och-nu" tillstånd (mindfulness) i motsats till det normala stressade tillståndet."